Olof Palmes Allé 11, 8200 Aarhus Nord
Tlf.: 20 20 76 87
stch@FO-Aarhus.dk

Min elskede narkoman – Udstilling af Leah Robb

  1. jan. til 24. februar i Kulturhus Bunkeren.

Leah Robb har udstillet Min Elskede Narkoman på Gallopperiet få meter fra Christianias Pusher St, og på Vesterbro, tæt på Istedgades hårde narkocentral og på et Herberg, hvor mange har oplevet afhængighedens ødelæggende kraft. I efteråret 2023 udstillede hun i en container direkte placeret i Pusher Street. Hun var pårørende til en ven, der tog et tilbagefald i sit heroinmisbrug efter han var kommet til at betyde (for) meget for hende. Hun har lært så meget om afhængighed og udfordringerne, de pårørende bliver udsat for.

”Det vender op og ned på ens verden – det er som at komme ind i en tåge, som at drukne i et hav, som om du er i en hvirvelvind af forvirring. Og så spørger du dig selv, om du har nogle afhængigheder, og hvorfor du får dem?” – siger Leah Robb. ”Jeg har været med i en gruppe, der forsøger at finde løsninger på den åbne stofscene på Vesterbro. Jeg er den eneste, der foreslår en større indsats, til at hjælpe folk ud af misbruget, og jeg er den eneste, der udtrykte omsorg for den pårørende, der oftest ønsker deres misbruger fri. Min udstilling hjælper til at bringe disse emner, spørgsmål og udfordringer helt ind i hjertet, hvor dialogen helst skal tages.”

I forbindelse med udstillingen af værkerne vil der være foredrag og samtale-kredse om stofmisbrug. Udstillingen involverer også publikum, der opfordres til at skrive og tegne noget som en del af deres besøg.

Målgruppen for udstillingen er, udover almindeligt kunstinteresserede, skoleklasser, lærere, socialmedarbejdere, politikere, psykologer, psykiatere, politiet, pårørende og afhængige i behandling samt præster og andre, der arbejder med udsatte mennesker.

Udstillingen indeholder både værker på lærred, skulpturer, installation, lyd, tekst, interaktion og en labyrint, man som publikum vandrer igennem. På den måde taler udstillingen til langt mere end vores visuelle sans, og lader de besøgende møde de forskelligartede følelser, problemstillinger og oplevelser, som afhængighed kan medføre både for stofbrugerne og deres pårørende.

Under udstillingsperioderne vil være en række gratis foredrag med efterfølgende samtalegruppe, og to koncerter. Her er ønsket at åbne op for en dialog om, hvad afhængighed gør – både ved hjernen, familien og det omgivende samfund. Der inviteres også foredragsholdere ind, der har haft berøring med eller arbejder i psykiatrien, da psykisk sygdom og afhængighed ofte går hånd i hånd.

På nuværende tidspunkt er lavet aftale med følgende:

  • Jesper Bertelsen, der er coach og holder foredrag om mental sundhed. Jesper har selv en fortid med en række diagnoser, bl.a. bipolar lidelse, men er nu diagnose-fri.
  • Mathias Mariegaard og Markus Meldgaard, der blev landskendte, da de besluttede at lægge en fortid som stofmisbrugere bag sig og sammen begive sig ud på en vandretur fra Aalborg til Sydafrika, samt Mathias’ far, Peter Mariegaard, der selv har været ude i et misbrug, og arbejder på institutioner, hvor han hjælper andre. Han er selvsagt også pårørende til sin søn, og kan fortælle om det smertelige perspektiv, at han som tidligere misbruger måtte se på, mens han søn gik samme vej.
  • Olga Runciman, psykolog med erfaring som tidligere psykiatrisk patient
  • Gunner Andersen, socialpædagog
  • Lærke Corfix, musiker, der har udgivet to albums særligt til pårørende til psykisk og fysisk syge, herunder misbrugere.
  • NB. Programmet er afhængig af hvor meget fondsstøtte, der bliver tildelt.

Leah Robb er oprindeligt fra Skotland, hvor hun blev uddannet som kunstner ved Duncan of Jordanstone College of Art.

Kulturhus Bunkeren, Olof Palmes Alle 11, Aarhus N.

Udstillingen støttes af FO-Aarhus’ debatpulje.

Min Elskede Narkoman/My Beloved Addict – YouTube

Jeg har brug for hjælp – Vi må snakke om stofafhængighed – YouTube